Hur skapar vi hållbara serviceresor?

Vid planering av färdtjänst och skolskjuts kan det vara svårt att navigera bland de olika lagar som gäller. Hur skapar vi hållbara serviceresor och stödjer lagstiftningen de möjligheter som finns? Det och mycket annat kommer vara i fokus under skolskjuts- och färdtjänstdagarna som infaller på Persontrafik. I år avslutas de dessutom med ett helt nytt inslag.

Skolskjutsdagarna och färdtjänstdagarna äger som vanligt rum under Persontrafik, från onsdag lunch till torsdag lunch. Åsa Björk, avdelningschef kommun/region anropsstyrd trafik på Västtrafik, har anlitats av SKR som både programansvarig och moderator för skolskjutsspåret.

– Vi vill visa på de utmaningar som finns idag och kommer i morgon när det gäller skolskjuts. När du lämnar Persontrafik ska du känna dig fullproppad med information som du dessutom vet hur du ska använda, säger hon.

De två dagarna kommer bland annat handla om framtidens skola, möjligheter med digitaliseringen och hur barnkonventionen påverkar olika frågor.

– Vi ska ge goda exempel på hållbara handläggningar och hållbar trafik, dela erfarenheter och även dra nytta av misstag som gjorts, säger Åsa Björk.

På SKR:s uppdrag leds färdtjänstdagarna av Lars Hellström, enhetschef för serviceresor i Malmö stad. Fokus kommer ligga på hur färdtjänsten och den allmänna kollektivtrafiken kan jobba tillsammans.

– Vi har en utmaning i hur vi ska få ihop de olika trafikslagen på ett smart sätt som gynnar den enskilda individen, men även skattekollektivet. Så det ska vi prata om, säger han.

Det blir också en framtidsspaning och dessutom kommer Svensk Kollektivtrafik och nätverket MERIT dela med sig av resultatet från de djupintervjuer som de har gjort med kommuner och regioner om serviceresor. Som avslutning blir det en spännande timme där deltagarna från skolskjuts- och färdtjänstdagarna träffas för att samtala om gemensamma erfarenheter – något som är helt nytt för i år.

– Skolskjuts och färdtjänst har många beröringspunkter och vi behöver samarbeta mer. Vår förhoppning är att deltagarna ska få med sig en aha-upplevelse hem från den här sista timmen, avslutar Lars Hellström.

 

Text: Paula Isaksson