Ultratryggt gav resultat i Umeå

För Umeå Lokaltrafik (Ultra) och Länstrafiken Västerbotten blev pandemin startskottet till ett strategiskt trygghetsarbete som fortfarande ger eko. Resandet är högre än någonsin och under hösten har stadstrafiken utökats i den största satsningen på tio år.  För att dela med sig av sin framgångssaga kommer Västerbotten medverka på Persontrafik.

När pandemin startade våren 2020 blev många tvungna att arbeta på distans och kollektivtrafikbolagen avrådde folk från att resa. Men i Umeå valde man ett annat sätt att möta omställningen av samhället.

– Vi tänkte att pandemin måste ta slut någon gång och då behöver vi ha så goda förutsättningar som möjligt att återta resandet. Det första som vi bestämde oss för var att aldrig kommunicera ordet ”inte”, och att satsa på trygghet i ett bredare perspektiv, berättar Fredrik Forsell, kollektivtrafikchef i Umeå.

Trygghetsarbetet har skett i samverkan mellan Umeå Lokaltrafik (Ultra), Länstrafiken Västerbotten och Transdev under parollen ”Trygg, tryggare, ultratrygg”.  I programpunkten ”Strategiskt trygghetsarbete ökar resandet” berättar Fredrik Forsell om hur arbetet har lett till resanderekord och olika lyckade synergieffekter.

Till projektet hör också att testa hur bussar och rullstolar fungerar tillsammans i verkligheten.

– Vi har testat olika busstyper och modeller av rullstolar och kommer dela med oss av våra erfarenheter på Persontrafik, säger Helena Björn, trafik- och it-chef på Länstrafiken Västerbotten.

Text: Paula Isaksson

Se mer om programpunkten i länken nedan:
Strategiskt trygghetsarbete ökar resandet – Persontrafik