Branschmål i ny förpackning

Till 2030 ska fyra av tio motoriserade resor ske med kollektivtrafiken. Under året har branschorganisationerna Svensk Kollektivtrafik, Sveriges Bussföretag och Tågföretagen rest land och rike runt för att samla in synpunkter på hur målet kan uppnås. Missa inte när de presenterar sin helt uppdaterade programförklaring på Persontrafik där du får veta hur din organisation kan bidra.

Branschens mål 4 av 10 kom till 2022 som en nystart av kollektivtrafiken efter att resandet hade minskat under coronapandemin. I dag är antalet resenärer i stort sett tillbaka på samma nivå som innan pandemin, men visionen gäller fortfarande och ska vara uppnådd till 2030.

– Fyra av tio är ett tufft mål, det måste man vara medveten om. Men det är ett nationellt mål, inte ett mål för varje enskild part, säger Johan Wadman, vd på Svensk Kollektivtrafik.

I samband med att 4 av 10 antogs skrev Svensk Kollektivtrafik, Sveriges Bussföretag och Tågföretagen ihop en programförklaring med konkreta förslag på hur kollektivtrafiken i Sverige kan utvecklas. Men sedan dess har mycket vatten runnit under broarna och de politiska förutsättningarna har förändrats. Så i våras gav sig branschorganisationerna ut på en turné i Sverige där de träffade regionerna, trafikbolagen och operatörerna för att ta in synpunkter på vad som behöver ändras i programmet.

– Vi har haft workshops för att höra vad de tycker är viktigt och vad som kan strykas eller läggas till, förklarar Johan Wadman.

Och nu finns det alltså ett resultat – en uppdaterad programförklaring 2.0 som kommer att presenteras på Persontrafik.

– Det är en mix av åtgärder som vi föreslår, både sådant som branschen kan göra själv och sådant som kräver politiska reformer från samhället. Med allt det tillsammans tror vi det är realistiskt att nå målet till 2030, säger Johan Wadman.

Text: Paula Isaksson

Se tid och plats för föreläsningen i länken nedan:
Hur tar vi branschens mål 4 av 10 in i framtiden? – Persontrafik